Thursday, October 28, 2010

~ IMPIANKU.. BUNGA IDAMAN ISLAM ~


Assalamualaikum... apa khabar sahabat2 iqa semua.. iqa harap kalian semua sihat dan bahagia di bawah limpah kasih dan kurnia serta rahmat dariNYA.. Alhamdulillah.. kesihatan iqa beransur pulih.. Syukur padaMU Ya Allah kerana menganugerahkan mereka sebagai sahabat ku.. Tatkala bersendirian.. menitis air mata ku mengenangkan pengorbanan yang dilakukan oleh sahabat- sahabat ku tersayang.. " Karamahnya ukhwah bersulamkan cinta kerana Allah.. " Menjaga dan merawat ku sebaiknya sehingga keadaan ku kembali seperti biasa.. juga.. pengorbanan UMMI, AYAH dan ADIK ku sayang.. sanggup datang menjengukku di kampus, kerana risaukan kesihatanku.. Ya Allah.. sungguh nikmat kasih sayang yang Kau anugerahkan untuk ku Ya Allah.. Hati ini ikhlas menyayangi USRATI dan SAHABAT-SAHABAT ku HANYA KERANAMU YA ALLAH.. T_T

Teringat kata-kata seseorang sahabat " Hapuslah Air mata mu wahai adikku sayang .. " Untuk kali ini, iqa ingin kongsikan dengan sahabat-sahabat, " Amalan Untuk Menjadi Wanita Solehah " Semoga ia memberi manfaat kepada kita bersama.. Insya Allah..


~ AMALAN UNTUK MENJADI WANITA SOLEHAH ~

1) Mendirikan solat

2) Menjaga solat ( Tidak melengahkan solat )

3) Bersyukur dan redha

4) Menjaga maruah diri

5) Takut murka Allah

6) Menjaga amanah

7 ) Melazimi Al-Quraan dalam kehidupan seharian


dan..


~ CIRI-CIRI WANITA SYURGA ~

1) Bertakwa

2) Beriman kepada Allah

3) Bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah melainkan Allah

4) Ihsan, iaitu beibadah kepada Allah seakan-akan tidak melhat Allah dan
mengetahui Allah sedang memerhatikannya

5) Ikhlas beribdah semata-mata kerana Allah, tawakal kepada Allah, mencintai
Allah, takut dengan azabNYA, mengharap rahmat Allah, bertaubat dan
bersabar dengan takdir serta mensyukuri segala nikmatNYA

6) Menyambung tali persaudaraan orang yang memutuskannya

7) Adil dalam segala perkara

8) Menepati @ Berpegang dengan janji

9) Berbakti kepada ibu-bapaNasihatnya tidak pernah ku lupa.. " Wanita itu dipandang tinggi kerana maruahnya.. Jagalah dirimu dan imanmu sebaiknya.. " ~ Hanya Kerana Agamanya.. Subhanallah.. ~


11 DAYS LEFT FOR FINAL EXAMINATIONS...

Selamat menghadapi peperiksaan kepada sahabat-sahabat semua tidak kira dimana kalian berada.. maafkan iqa andai iqa ada melakukan kesalahan .. kerana diriku juga insan biasa... Walau jauh dimata, tetap dekat dihati..

" Ya Allah.. andai kegagalan kami menjadi fitnah kepada agamaMU maka cemerlangkanlah kami dalam setiap perbuatan, Andai kejayaan kami membawa kami jauh dari Islam, maka ENGKAULAH yang berhak menentukannya.. Kerana kami mengimani apa yang Kau takdirkan dan tidaklah ianya suatu yang sia-sia melaikan ada hikmah yang tersirat sebaliknya.. Amin Ya Rabbal Alamin... "

No comments:

Post a Comment