Saturday, January 8, 2011

~ 6 GOLONGAN YANG DIDOAKAN OLEH PARA MALAIKAT ~


Assalamualaikum.. dah lama rasanya iqa tak update blog.. iqa mohon maaf kepada sahabat-sahabat.. sehinggakan ada sahabat yang mengingatkan iqa " iqa bila nak update blog? saya tunggu tau ! " maafkan iqa ya.. alhamdulillah.. dalam diam, dah seminggu iqa dan sahabat2 di bumi UTeM tercinta meneruskan sesi pengajian kami di sini.. Subhanallah..

" setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya .. perancangan Allah itu adalah yang terbaik untuk setiap hambaNYA , kerana DIA lebih mengetahui.. "

jika difikirkan kembali, kelakar pun ada.. hehe.. bila terlalu sibuk bergelumang dgn tugasan harian serta kuliah dikampus, tatkala itu juga, pasti akan terdetik dihati.. " Ya Allah.. nak balik rumah.. " hehe.. macam-macamkan ? nasib baik lah kampus tak jauh.. alhamdulillah.. :-)

sedikit perkongsian yang ingin iqa sampaikan kepada sahabat-sahabat, email yang iqa perolehi dari seorang sahabat iaitu 6 GOLONGAN YANG DIDOAKAN OLEH PARA MALAIKAT. Menarik kan..

merujuk kembali kepada kitab suci Al-Quraan dalam Surah Al-Anbiyaa' ayat 26 -28 , Allah telah berfirman " Dan mereka berkata, " Tuhan Yang Maha Pengasih telah menjadikan (malaikat) sebagai anak." Maha suci Dia. Sebenarnya mereka (para malaikat) adalah hamba-hamba yang dimuliakan, mereka tidak berbicara mendahuluiNYA dan mereka mengerjakan perintahNYA. Dia (Allah) lebih mengetahui segala sesuatu yang di hadapan mereka dan yang di belakang mereka tidak memberi syafaat melainkan kepada orang yang diredhai Allah, dan mereka selalu berhati-hati kerana takut kepadaNYA."


Enam golongan tersebut ialah :


1. ORANG YANG TIDUR DALAM KEADAAN BERSUCI.
Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa ‘Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci‘” *(Hadith ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhib wat Tarhib I/37)

2. ORANG YANG MENUNGGU SOLAT.
Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah salah seorang di antara kamu yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia” * (Sahih Muslim no. 469)

3. ORANG YANG BERADA DI SAF HADAPAN KETIKA SOLAT.
Imam Abu Dawud dan Ibnu Khuzaimah dari Barra’ bin ‘Azib ra., bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, “Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada orang-orang yang berada pada saf-saf terhadapan” *(Hadith ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih Sunan Abi Dawud I/130)

4. ORANG YANG MENYAMBUNG SAF (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).
Para Imam iaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu berselawat kepada orang-orang yang menyambung saf-saf” *(Hadith ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhib wat Tarhib I/272)

5. KETIKA SEORANG IMAM SELESAI MEMBACA AL FATIHAH.
Imam Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Jika seorang Imam membaca ‘ghairil maghdhuubi ‘alaihim waladh dhaalinn’, maka ucapkanlah oleh kalian ‘aamiin’, kerana barangsiapa ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, maka ia akan diampuni dosanya yang lalu” *(Sahih Bukhari no. 782)

6. ORANG YANG DUDUK DI TEMPAT SOLATNYA SETELAH MELAKUKAN SOLAT.
Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Para malaikat akan selalu berselawat kepada salah satu di antara kalian selama ia ada di tempat solat di mana ia melakukan solat, selama ia belum batal wudhu’nya, (para malaikat) berkata, ‘Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia‘” *(Al Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir mensahihkan hadith ini)

setakat di sini dahulu perkongsian iqa bersama sahabat-sahabat.. andai ada kelapangan waktu , iqa akan update lagi ya.. Insya Allah..

jaga diri n jaga iman ya..

ilalliqa' wa ma'assalamah..

Asslamualaikum.. :-)

~ Hanya kerana agamanya.. Subhanallah.. ~


No comments:

Post a Comment